неделя, 1 юни 2014 г.

Пелте от бъз




Продукти

1 литър пресен ябълков сок
10 цвята от бъз
1 лимон
600 г захар
1 ч.л. винена киселина (лимонтузу)
1 с.л. ябълков пектин




Приготвяне

*  Сварете за 5 минути ябълковия сок, цветовете бъз и лимона, нарязан на парчета. Оставете сока да престои няколко часа. Изстискайте парчетата лимон от сока им, отстранете цветовете бъз и прецедете през марля.

* Кипнете течността заедно със захарта. Варете 2 - 3 минути. Разтворете пектина с 1 чаша от горещия сироп и го прибавете към останалия. Варете още 5 минути, добавете лимонтузуто и разбъркайте.

* Сипете пелтето в чисти сухи буркани и веднага затворете с капачките. Съхранявайте го на сухо място.

* Може да направите пелте само от бъзов сок, но аз исках да използвам киселината на ябълките. Избрах зелени, но чудесно би станало и с червени ябълки.

* Получи се страхотно пелте, ароматно и свежо. Освен, че е вкусно на филийка или с палачинки, пелтето е чудесно за овкусяване на кремове и сладкиши. Да ви е сладко!





.

7 коментара:

  1. Ако не използвам ябълков сок,какво друго трябва да се промени вколичеството на съставките,
    за да бъде киселината достатъчна?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей. Няма проблем да пропуснеш сока от ябълка. Може само от бъз. Изцеди на вкус лимонов сок и подкисели както на теб ти харесва. Да не говорим, че той ще запази светлия цвят на пелтето и ще послужи за стабилизатор. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Йоли, опитахме днес рецептатат, но за огромно съжаление резултатът беше с течна консистенция, дори след като изстина напълно пелтето. Какво да правя, дали може да коригирам резултата? Предварително благодаря за помощта. И благодарности за прекрасното пролетно настроение от всички предложени в блога рецепти с бъз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извини ме за закъснелия отговор, но десетина дена отсъствах и нямах възможност да погледна кой ми е писал в блога. Съжалявам , че така се е получило. Няма страшно, винаги може да се преработи. Просто добави още пектин и го кипни. Понякога пектинът е стар, а и от различните фирми винаги различно се получава. Знам ли защо... Би трябвало на опаковката да пише какво количество се слага за желе, но не винаги има описание. Както и да е. Знаеш ли какво се сетих? Има желираща захар в малки пакетчета на др Йоткер. Те са за бързо варене и също са с пектин. Действат безотказно! Спокойно може да ги ползваш и тях. Пропорциите, които са написани на опаковката са много точни. Много, много съжалявам наистина, че така е станало. Ако не е безкрайно късно, опитай с някое от тези неща. Благодаря ти от сърце, че опита. И за милите думи, въпреки несполуката. Често на хората им идва да те наругаят, ако се е получил гаф, а не да ти пишат мило. Наистина благодаря от сърце!

      Изтриване
  4. Здравейте, бих искала да направя пелте от бъз, което да ползвам за плодова торта с бъз, но сезона на бъза вече мина. Имам сок от бъз, може ли някак да го използвам?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Мария! Ще стане повече от чудесно! Можеш направо да желираш сока, както и са го направиш на пелте с пектин. Само внимавай със захарта. Ако е сироп ще е много сладко и е нужно да се разреди. Това е, ако искаш направо да желираш. А иначе направо от сиропа можеш да сложиш в различни кремове. Хем ще даде аромат, хем ще подслади. За пелте няма да го разреждаш, направо ги кипни с пектин.

      Изтриване